TIORC houdt energie (en dus woonlasten) betaalbaar

05-09-2016

In de Heerlense wijk Vrieheide zijn MKB-ondernemers, Zuyd Hogeschool en Center of Expertise NEBER (nu onderdeel van S-Built), er in geslaagd om, samen metBuurtcoöperatie Vrieheide, een 60’er-jaren woning duurzaam te renoveren. Dit project, TIORC genaamd, is de eerste stap is op weg naar duurzame transformatie van de wijk. TIORC geldt als landelijk voorbeeldproject. De gemeente Heerlen en Limburg Economic Development maakten TIORC financieel mogelijk. 

Vrieheide is een jaren ’60 buurt. De woningen, veelal particulier bezit, zijn vaak slecht onderhouden en niet goed geïsoleerd. Door de alsmaar stijgende energiekosten, in combinatie met de staat van hun huis, maken bewoners zich zorgen of ze in de toekomst wel in huis kunnen blijven wonen. TIORC zet in op het betaalbaar renoveren van de huizen tot eigentijdse, comfortabele, duurzame en levensloopbestendige woningen. Zo krijgen woningen bijvoorbeeld warmtepompen en een nieuw dak met geïntegreerde zonnepanelen. Ook komt er een nieuwe badkamer en toilet in. Tot slot worden de voor- en achtergevel vervangen door nieuwe, hoogwaardig geïsoleerde gevels.

Stimulans voor lokale werkgelegenheid

TIORC kocht een huis aan (Italiëlaan 122), dat gedurende de zomermaanden duurzaam is opgeknapt en waarin de laatste stand der techniek is verwerkt. Deze woning fungeert als voorbeeldwoning voor de buurtbewoners. Hopelijk worden zij zo gestimuleerd hun huis ook duurzaam te renoveren. Er wordt gestreefd naar samenwerking met lokale ondernemers, die dit concept telkens opnieuw kunnen toepassen. met lokale ondernemers die dit concept telkens opnieuw kunnen toepassen, blijft het werk in de buurt en Parkstad behouden. Zo verlaagt TIORC niet alleen de woonlasten, maar helpt het ook de lokale werkgelegenheid te verbeteren. De voorbeeldwoning is de eerste stap op weg naar duurzame transformatie van de wijk.

Unieke manier van samenwerking

Uniek aan TIORC is de manier van samenwerken. De 8 deelnemende bedrijven hebben elk hun specialiteit waardoor een echt integrale aanpak mogelijk is. Er is geen sprake van aanbesteding, iedereen is gelijk. De kleine en middelgrote bedrijven werken samen en werken aan innovatieve technieken. Zo ontstaan innovaties die een individuele ondernemer alleen niet voor elkaar zou kunnen krijgen.

Opening op 10 september a.s.

De demonstratiewoning aan de Italiëlaan 122 wordt op 10 september a.s. feestelijk geopend door wethouder Peter van Zutphen van de gemeente Heerlen. U kunt zich hiervoor aanmelden via info@satijnplus.nl. Na de opening is iedereen welkom een kijkje te komen nemen.