Blok biedt opening verplichte CV-keur

Blok biedt opening verplichte cv-keur

Persbericht1

Minister Blok van Wonen gaat serieus kijken naar de mogelijkheid om het inbedrijfstellen van cv-ketels verplicht te laten verrichten door hiervoor gecertificeerde installatiebedrijven.

De methodiek van het nieuwe keurmerk OKCV voor onderhoud van gastoestellen zou hiervoor een blauwdruk kunnen vormen.

Sinds de afschaffing van de Vestigingswet in 1992 mag iedere Nederlander een cv-ketel installeren en onderhouden, dit tot afgrijzen van de branche. Het kabinet vindt uit het oogpunt van deregulering dat de branche zelf de kwaliteit moet borgen. Dit heeft onder meer geleid tot het keurmerk OK CV, waarmee woonhuiseigenaren op vrijwillige basis hun ketel kunnen laten onderhouden en keuren door gecertificeerde OKCV-installateurs. Wanneer OK CV een succes is, kan een inbedrijfstellingskeur een volgende stap zijn. 

Gaat u meedoen met het keurmerk? Vul hier de poll in.

Lees hier meer op de site van OK CV.

  

‘Kauwen op’ verplichting

Minister Blok liet tegenover Uneto-VNI, ketelfabrikanten en de Brandweer -fel voorstanders van een verplichte woning-apk- voorzichtig doorschemeren dat hij ‘gaat kauwen’ op de wens om een inbedrijfstellingskeur op basis van OK CV verplicht te gaan stellen bij de installatie van een nieuwe cv-ketel. Dit zou betekenen dat nieuwe toestellen bij vervanging niet langer door ongekwalificeerde mensen aan de muur mogen worden gehangen, en dat zou voor ketelinstallateurs een doorbraak betekenen sinds de afschaffing van de Vestigingswet. Blok liet echter niet het achterste van zijn tong zien: “Ik blijf voorstander van verleiden in plaats van verplichten.” Installateur Ubaghs, pilotbedrijf van OK CV, opperde de mogelijkheid al eerder in vakblad Installatie en Sanitair.

Meer veiligheid

Doel van OK CV, deels gefinancierd uit overheidsmiddelen, is het verbeteren van de energieprestatie van de ketel, en het verhogen van de veiligheid OK CV is een systeemprestatiekeuring, waarbij onder meer CO uitstoot van de cv-installatie wordt gemeten en samen met de onderhoudsstaat wordt vastgelegd in een landelijke database. Het keurmerk maakt de ketelprestatie door de jaren heen meer inzichtelijk, biedt installateurs tools om zich te onderscheiden, maar bovenal: verhoogt de veiligheid en het energierendement van de huisinstallatie.

Ervaring van installateur

Volgens installateur Rob Trouwborst, die woensdag 25 februari de primeur van de eerste OK CV-sticker had, is het keurmerk geen lastenverzwaring voor installateurs die ‘ook nu hun vak verstaan’. Onderhoudsmonteurs moeten voor het keurmerk 1 dag op cursus, en moeten de competenties voor ‘Energie Service Specialist’ behalen. Lees voor meer informatie Installatie en Sanitair 8/2014, of vraag een pdf op. "De administratieve belasting bestaat naast de opleiding enkel uit het documenteren van meetgegevens en het geven van extra besparingsadvies aan de klant", zegt Trouwborst, die met zijn bedrijf 500 ketels onderhoudt via contracten. Installateurs worden steekproefsgewijs door de uitvoerende stichting OVI (OK voor Installaties) gecontroleerd. Doelstelling van OK CV is dat in 2015 zo'n 250 installateurs het label voeren. Komende maanden start een communicatiecampagne. 

Meer over het keurmerk in vakblad Installatie en Sanitair. Vraag hier een gratis proefnummer op, of kies voor een aantrekkelijk (proef)abonnement.

 

Bron : http://www.installatie.nl/nieuws/id1717-blok-biedt-opening-verplichte-cv-keur.html