Duurzame Energie

PV-cellen (zonnepanelen)

Tevens leveren en installeren wij ook zonnepanelen voor het opwekken van zonnestroom.

 

Wat is zonnestroom.

Zonnestroom is duurzaam, CO2 neutraal en gratis!

 

Wat zijn zonnepanelen?

Een zonnepaneel is opgebouwd uit meerdere rijen onderling verbonden zonnecellen. Aan de voorzijde worden deze beschermd door een geharde glasplaat en aan de achterzijde door een folie.

De zonnecellen bestaan uit flinterdunne lagen silicium (halfgeleidermateriaal). Tussen deze lagen heerst een spanningsverschil.

Onder invloed van zonlicht ontstaan er vrije elektronen in het halfgeleidermateriaal welke zich gaan verplaatsen door de zonnecel. Dit is de opgewekte stroom.

In zonnepanelen zitten geen bewegende delen waardoor er geen slijtage op kan treden optreedt. Daarnaast worden er duurzame materialen gebruikt dus is een zeer lange levensduur gegarandeerd.

 

Rendement

Bij zonnestroom gaat het maar om een ding en dat is rendement.

Ubaghs levert verschillende PV panelen.

Zonnestroom wordt daardoor voor iedereen interessant.

 

De belangrijkste onderdelen van een zonnestroom systeem zijn:

  • het zonnepaneel (PV Paneel)
  • de omvormer

 Zonnepanelen1

Fotovoltaïsch

Zonnepanelen en zonnestroom worden ook wel PV-modules en PV-systemen genoemd. PV is de afkorting van het Engelse woord photovoltaic, de wetenschappelijke benaming voor het omzetten van licht (Photo) in elektrische stroom (Volt).

 

Omvormer

Zonnepanelen maken van zonne-energie elektriciteit. Zonnepanelen geven een spanning van 12 tot 45 volt gelijkstroom.

Ons elektriciteitsnet heeft 230 volt wisselstroom. Bij grotere installaties gaan we direct naar 3 fase 400Volt.

De omvormer zorgt ervoor dat de stroom van de panelen omgezet wordt van gelijkstroom naar wisselstroom en altijd een spanning heeft van 230 volt.

Op deze manier wordt de opgewekte stroom bruikbaar voor elektrische apparaten en wordt geleverd aan het elektriciteitsnet van uw huis.

 

 Zonneboiler1

Zonneboilers

Wij leveren en installeren ook zonneboilers voor het opwekken van zonnewarmte.

 

Waarvoor gebruiken we zonnewarmte?

Om het kraanwater op te warmen voor dagelijks gebruik.

Energievreters, zoals de vaatwasser en wasmachine, te voorzien van voorverwarmd water.

Voor het ondersteunen van de centrale verwarming.

De belangrijkste onderdelen van een zonneboilersysteem zijn:

  • de collector
  • de boiler
  • de pompset
  • de besturing
  • Boilers

 

Om zonnewarmte op te slaan wordt een met water gevulde boiler geplaatst.

In een boiler voor zonnewarmte systemen zit een spiraal. Door deze spiraal stroomt het opgewarmde water van de collectoren zodat het water in de boiler wordt verwarmd. Het water uit de boiler loopt dus niet door de collectoren.

Boilers zijn er in verschillende maten en uitvoeringen de keuze van het type is steeds afhankelijk van de toepassing.

De belangrijkste type zijn:

 

  • Tapwater boiler

Dit is een boiler waarin het tapwater wordt opgeslagen en direct verwarmt door de spiraal van de zonnecollector. Het koude water komt onderin de boiler hier bevindt zich ook de spiraal van de collectoren.

Het warme water stijgt tot bovenin de boiler waar het de boiler verlaat als de warmwater kraan wordt geopend.

 

  • Combi boiler

Bij dit type boiler bevindt zich in het CV- toestel een kleine boiler waar tapwater in zit, deze kleine boiler wordt verwarmd door het CV water.

De toepassing van dit type boiler is bij zonnewarmte systemen waar verwarming het hoofddoel is maar ook behoefte is aan tapwater.

 

  • Doorstroomboiler

Ook deze is gevuld met water uit de cv installatie. Hier zit een spiraal in de boiler waar het tapwater doorheen stroomt om zo verwarmt te worden.

De toepassing van dit type boiler is voor zonnewarmte systemen waarbij behoefte is aan verwarming en aan tapwater.

 

 LWwarmtepomp

Warmtepompen

Een systeem dat werkt volgens het principe van een omgekeerde koelkast, kan uw huis duurzaam verwarmen: de warmtepomp. Deze maakt gebruik van warmte uit lucht en bodem(water). In de zomer kan u warmtepompsysteem uw huis koel houden.

Een warmtepomp is een systeem dat een woning voorziet van verwarming en warm water, net als een cv of zonneboiler. Sommige warmtepompen kunnen daarnaast ook koelen. Warmtepompsystemen zijn duurzaam: het rendement voor verwarming varieert tussen 140 tot 200 procent. De bron van warmte is bovendien onbeperkt en kosteloos beschikbaar: grond- en oppervlaktewater, buitenlucht en ventilatielucht.

Nieuwbouwwijken zonder gasaansluiting worden steeds vaker verwarmd met nieuwe energiezuinige technieken, zoals een warmtepomp met Lage Temperatuur Verwarming (LTV). Zo'n systeem verbruikt circa 25 procent minder energie dan een gasgestookte hr-ketel.

 

Ook koelen

Net als een cv-installatie kan een warmtepomp een woning voorzien van verwarming en warm water. In de zomer kan een omkeerbare warmtepomp de woning ook koelen. Warmte en/of koelte in de bodem of lucht leveren de warmte of koeling voor dit systeem. Warmtepompen zijn zeer betrouwbaar en milieuvriendelijk.

De investeringskosten zijn hoog, maar in nieuwbouwprojecten verdient u die binnen een aantal jaren terug. In bestaande woningen biedt een warmtepomp die ook kan koelen meer comfort. Maar dat maakt de pomp nog niet rendabel in vergelijking met de combinatie hr-ketel/airconditioning.